fredag 2 mars 2012

Friday Dinner by Winendine

Fiskgratäng med torsk & havskräfta
Att vara en ständig idéspruta gällande maträtter är nog snarare ett önsketänkande än verklighet hos de flesta. Med hjälp av allsidiga tips från en av mina favoritmatbloggar Winendine frigörs detta problem med jämna mellanrum. Till min kärleks stora glädje tänkte jag kvällen till ära föreslå en lite festligare variant av fiskgratäng. En maträtt som varit på tal ett antal gånger men som inte riktigt kommit enda fram till mål. Efter matkonstnärernas talande bilder & välkomponerade recept på Winendine har intresset för denna rätt nu trädit i kraft. Fredagsmiddagen är räddad, det tackar vi för!

Fyllning
500-600 gram torskrygg
2 dl grädde
1 kg havskräftor
1 gul lök
1 morot
1 dm purjolök
1 selleristjälk
2 dl vitt vin
Dill





Pomme duchesse
1-2 ägg
6-8 potatisar beroende av storlek
1 dl grädde
1 klick smör
Salt
Svartpeppar










Gör så här
Bryt av stjärten från havskräftan och ta bort skalet samt tarmen. Sätt köttet åt sidan och spara skalet.
Skala lök och hacka. Skala morot och skiva. Hacka selleri. Blanda de preppade grönsakerna och stek i smör. Tillsätt skalen efter 5 minuter. Häll i vinet och låt det koka. Tillsätt vatten så det täcker skalen. Koka i trettio minuter. Sila ifrån buljongen och koka ner den till 1,5 dl.
Gör en mjöl/smörredning och tillsätt den till buljongen. Ta i grädde och dill samt koka i 5 minuter. Såsen ska vara tjock. Hacka kräftstjärtarna och rör i såsen.
Koka potatis och gör ett mos. Spritsa ut moset runt en smörad form. Lägg bitar av torsken i mitten och täck med sås. Gratinera i 170 gradig ugn tills temperaturen är drygt 60 grader i mitten av fisken. Potatispurén ska ha en gyllene färg.


Att dricka till
Tipset landar på detta mycket trevliga vin; Château de la Jaubertie White (nr 99184).










Bilder & recept: Winendine

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Nu är morgondagens mat fixat.
    denna länken gillar jag.

    SvaraRadera
  2. Härligt & höra! :) Ja visst är den bra!

    SvaraRadera