fredag 9 mars 2012

Kilian Zollsgatan 21

Årets hitintills varmaste eftermiddag har gett sig till känna när jag förväntansfullt spatserar mot den omtalade vindsvåningen. Jag befinner mig på Kilian zollsgatan, adressen som stolt & praktiskt stationerat sig precis mellan stad & hav. 
I dörröppningen på översta våningen möts jag av ett brett rum välfyllt med ljusterapi. Det massiva fönsterpartiet rakt framför mig välkomnar med sin extravaganta utsikt där kronprinsen pikar i horisonten. 
Sanningen i att fönster & ljusinsläpp är en viktig beståndsdel när det gäller trivsel & atmosfär bekräftas med perfektion i denna takvåning.  När fikastunden gör sig påmind är solen & dess energifyllda strålar en självklar gäst. Njut av den välförtjänta stunden & låt utsikten agera konstverk med sitt ständigt föränderliga sken.
Lägenheten kom till världen år 1952 & har sedan dess genomgått en intressant förvandling. Historien berättar att lägenheten till en början agerade kreativ atelje där konst & skapande stod i centrum. Att ägarinnan brås på bostadens historia står självskrivet i såväl inredning som detaljer. Den enorma bokhyllan med idealisk passning till väggen är ett tydligt exempel på hur Annika vågat tänka utanför den traditionella boxen. Längs ena väggen braverar hyllan kraftfullt med dynamik & ett intressant innehåll för den detaljtokige. Den rejäla möbeln vid namn "exklusiv aktuell" producerades för Ikea år 1969, designad av Eric Wörts. Hennes första möte med hyllan uppstod under en visning av ett dödsbo. I samband med detta landande den första delen i hennes ägor. För att fullända idén kring en platsbyggd variant lyckades Annika finna den andra delen av en slump på blocket. Och här står den idag, som arkitektritad för just denna boning!
Valet av färgsättning känns milt & sobert vilket balanseras snyggt med valet av accentfärger i såväl möbler som inredningsdetaljer. Det som heller inte undgår ögat är den voluminösa takhöjden med de vackert vitmålade bjälkarna. Sammansättningen av ljus, rymd, höjd & karaktärsfulla vinklar penslar hemmet med säregna drag som blir svåra att fina i något annat hem. Denna föreställning tillsammans med den estetiskt tilltalande stämningen präglar boendet på ett fascinerande & trivsamt vis. 
I många utav hörnen skvallras det om ett okuvligt intresse för konst. Ett spekulerande som visade sig vara helt korrekt. Några utav bilderna är skapade av ingen mindre än Annikas morfar som på yngre dagar verkade som tatuerare i New York.
Det industriella & minimalistiska köket finns beläget likt ett centrum i den öppna planlösningen. Ett ljust & rymligt kök som dukar upp för festliga middagar i goda vänners lag. Precis som i övriga delar av hemmet tittar de små retroinspirerade detaljerna fram där man minst anar. Nya & väl valda materialval kontrasterar smakfullt med betydelsefulla gamla ting & möbelklassiker. 
Den lyckade utbyggnaden från råvinden fastställdes 2009. På dessa nyfödda kvadratmetrar vilar idag ett kaxigt plåtgolv som fluktuerar snyggt mot det klassiska parkettgolvet. 
Annikas pappa som besitter expertis inom just plåtslageri var till en början svårflirtad till idén om plåt på golvet. Detta hindrade inte Annika från att låta visionen träda i kraft med hjälp av pappans plåtkunniga händer. Ett resultat som visade sig spegla målbilden med bravur. 

Mer information & formell objektsbeskrivning finner ni på Våningen & Villans hemsida HÄR.

Text & Bild: Malin Stoltz
Konceptet bakom Selected City Homes finns att läsa HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar