onsdag 7 mars 2012

Reseexperten tipsar: Paris - Europas sexigaste stad!

Paris – mon amour, för en del räcker det att säga Paris så tindrar ögonen och härliga minnen, dofter och smaker infinner sig. Man blir både varm och lite pirrig i kroppen – det är något alldeles speciellt med Paris. I detta inlägg tar jag med er till den franska huvudstaden och presenterar både sprudlande stadsdelar, prisvärda design-hotell och välsmakande restauranger. Mycket nöje!
Först och främst – till Paris flyger man bäst med SAS, Air France eller Ryan Air (Stockholm) och från Köpenhamn kan vi även lägga till Norwegian och Easy Jet. Från flygplatserna tar man sig sedan smidigt och bekvämt in till stadens centrum via snabbtåg eller buss. Att flyga till Paris / Charles De Gaulle är att rekommendera då snabbtåget är smidigt och man ansluter snabbt till Paris tunnelbanesystem varifrån man enkelt tar sig vidare till den stadsdel man valt att bo i under vistelsen. Detta leder oss hastigt in på nästa fråga, nämligen var ska man bo? För en detaljerad och trevlig beskrivning av Paris populäraste stadsdelar vill jag utan omsvep rekommendera vår utmärkta info-sida om Paris. Personligen har jag två favoriter i varsin del av Paris. Folkliga stadsdelen Montparnasse ligger i den södra delen av centrum och tack vare det fina tunnelbanesystemet tar man sig snabbt och enkelt runt i staden. Montparnasse är folkligt, genuint och präglas av parisliv och stämning. Dessutom är det en prisvärd stadsdel att bo i. Här finner man bl.a. det snygga 4* designhotellet le Fabe som ligger nära hela två metrostationer. Priserna varierar under säsongen med dubbelrum från 1.415 kr. per natt för två personer inkl. frukost. 
Förflyttar vi oss istället norr om floden Siene till det 3:e arrondissementet, närmare bestämt (och känt) som Le Marais nickar många pariskännare igenkännande… Inte undra på det, Marais är mysigt, romantiskt och bjuder på en skön atmosfär, inte minst om kvällen då många letar sig hit för ett besök på någon av de inbjudande restaurangerna. Här kan man bo på Hotel Relais du Marais till en förnuftig peng. Även här varierar priserna under säsongen med dubbelrum från 935 kr. per natt för två personer inkl. frukost.
Vad får man då inte missa under en Paris-vistelse? Vilka ”måsten” finns det och var ska man gå ut och äta? Klassiska frågor under en storstadssemester och i grund och botten beror mycket på den personliga smaken och självklart krav i förhållande till plånbok. Tänkte dock delge er några gångbara tips som de flesta kan dra nytta av. Som förstagångsbesökare ska man utan tvekan ta sig till Paris landmärke, Eiffeltornet. Lägg dig på en av gräsmattorna med en god baguette eller glass i handen och njut. Lika så bör man ta tunnelbanan norrut och besöka härliga Montmartre med torget Place du Tertre där porträttmålare och andra konstnärer fascinerar besökande. I samma område finner man den välkända kyrkan Sacré Coeur varifrån man har en enastående utsikt över staden. Huvudgatan Les Champs-Elysées med Triumfbågen i den ena änden är upplagt när det ska vankas shopping och där även stadsdelen Les Halles gör sig utmärkt med fina shoppingmöjligheter och en stor underjordisk galleria. Till sist för de kulturellt intresserade bör man inte undvara en promenad genom den vackra Tuilerie-trädgården för att komma fram till det kanske mest kända muséet i världen, nämligen Louvren där bl.a. Mona Lisa väntar på ditt besök.
Till sist några personliga restaurangtips för att underlätta valet av restaurang i en stad som fullständigt svämmar över av matställen och restauranger i en salig blandning! Min absoluta favorit där jag och min bättre hälft lät avsluta vår Paris vistelse ligger (naturligtvis) i Marais, närmare bestämt på det mysiga lilla torget Place des Vosges och heter Restaurant La Place Royale . Trevlig restaurang i romantisk atmosfär och mat av hög klass gör detta till ett utmärkt val ifall man ska fira eller bara vill äta riktigt gott. Denna restaurang riktar sig åt par. Ett annat och ytterst prisvärt matställe finner vi i den stämningsfulla stadsdelen Saint-Germain vars små gator och gränder bjuder på ett hav av matställen och restauranger i alla olika prisklasser. Le Petit Chalet - Les Fondus de la Raclette bjuder bland annat på som namnet antyder, fondue. Stämningen i restaurangen är folklig och pulsen är hög. Perfekt val för en familj eller ett par som önskar en avslappnad kväll. Så, nu finns det väl inte mycket att vänta på! Paris ligger och väntar och kommer välkomna dig på bästa möjliga vis. Själv kan jag väl endast tillägga: Bon voyage!

/ Marcus Stoltz
marcus @in-france.se
040-60 60 495

2 kommentarer:

  1. Mycket inbjudande läsning. Våren i Paris. Ja,varför inte :=)

    SvaraRadera
  2. Ja man blir verkligen lite pirrig i kroppen när man läser! Hotellet le fabe ser ju stört läckert ut dessutom. vill resa nu!

    SvaraRadera