onsdag 10 oktober 2012

Italienexperten tipsar - Pasta Pesto Speciale


Så är jag äntligen tillbaka med ett nytt inlägg på syrrans blogg. Denna gång med ett egenkomponeret recept på min favorit pastarätt "Pasta Pesto Speciale" med pasta från den italienske "tortellini kungen" Giovanni Rana. Receptet nedan är för 4 personer, men kan naturligtvis göras för så många som man önskar. Sätt på lite skön italiensk musik, korka upp en flaska av ditt favorit vin och låt dina smaklökar få sjunga italiensk opera - detta är fantastiskt gott, eller som man säger på italienska: "molto buono".


INGREDIENSER:
 
- 3 paket tortellini (varje paket består av 250 g) från Giovanni Rana. Jag brukar välja att mixa smakerna pesto-basilico & pinoli samt ricotta & spinaci
- 2 schalottenlökar
- 7-10 champinjoner beroende på storlek
- 280 gram tunt skuren pancetta (finns ofta i välsorterade charkdiskar) eller vanligt bacon (finns då i förpackningar med 140 gram i varje)
- 200 gram soltorkade tomater (i olja)
- 500 gram finkrossade tomater med basilika
- Pesto alla Genovese. Ca. 140 gram, eller mindre beroende på hur framträdande man vill att pesto-smaken ska vara
- ruccola, parmesan (parmigiano reggiano!) och pinjenötter för dekoration / topping
 
TILLAGNING:
 
Börja med att finhacka schalottenlök, soltorkade tomater samt skär svamparna i små bitar som sedan bryns i lite olivolja. Skiva pancettan / bacon i lagom stora bitar och stek i en separat panna med ytterst lite olivolja. Låt sedan droppa av på en bit hushållspapper. När svamp och lök är lagom brynt så tillsätter man lagom mängd av de finkrossade tomaterna samt pesto som blandas till en röra. Tillsätt mer av tomater och pesto tills du får en lagom mängd till antalet personer. Sätt en stor kastrull med vatten till att koka. När vattnet kokar stoppar du i tortellinin som endast ska koka ett par minuter (se förpackningen). Tillsätt nu även nästan all pancetta / bacon i den väldoftande röran. Slå upp den färdiga tortellini i en durkslag och sedan tillbaka i kastrullen igen. Häll över hälften av röran över tortellinin och rör försiktigt (!) om, innan du tillsätter resten. Lägg upp lagom portion i en djup tallrik och dekorera överst med den återstående pancetta / bacon, ruccola, parmesan (riven i flan) samt lite pinjenötter. Klart att servera! Till denna rätt tycker jag ett glas rött vin passar allra bäst. Till sist finns det endast en sak att tillägga: 
buon appetito!

3 kommentarer:

  1. Denna lockande måltid är inbokad till helgen./ Nathalie

    SvaraRadera
  2. Samma här;=)Inköpslistan är skriven,och helgen är räddad.Moa

    SvaraRadera
  3. Så trevligt med recept inslagen så här inpå helgen.
    Önskar en skön helg.Detta är min favorit blogg.

    SvaraRadera