måndag 29 april 2013

Långgårdsgatan 1


Mitt i den gräddiga Citysmeten, bland pittoreska gatuhus och charmig cafékultur bor Ida och Love, ett färg och form-rikt par med tydlig inredningsglädje och lekfull kreativitet.
På gamla väster är man granne med Citylivets myllrande folkliv och bekvämligheter. Men trots denna närliggande puls vilar där alltid ett behagligt lugn över Gamla västers gränder som plockar ner besökarnas tempo till en fridfull nivå. Eller som Ida väljer att uttrycka det ”ett lagom sömnigt och opretantiöst lugn.” Dessa egenskaper värderades högt då Ida och Love en gång bestämde sig för att bosätta sig i detta område.  Även närheten till både hav och natur är två starka fördelar med området menar Ida.



Innanför dörrarna möts man av en påtaglig inredningsglädje som bevittnas via den balanserade blandningen av färg, form, konst, böcker, personliga detaljer och tidlösa möbelklassiker. Attribut som skvallrar om kulturella intressen och känsla för estetik.
”När jag först flyttade hit, några år innan jag träffade Ida, betraktade jag lägenheten som ett tomt pappersark fyllt av möjligheter” berättar Love. ”Den öppna planlösningen och den anonyma byggstilen gjorde det möjligt att via möbler och detaljer skapa sin egen stil från grunden”.
När Ida flyttade in i lägenheten, för ca två år sedan, beslöt sig paret för att berika lägenheten med ett ansiktslyft. Väggarna bredspacklades och målades vita samtidigt som delar av köket renoverades. Även badrummet fick ett nytt utseende där de båda fick sina önskemål tillgodosedda.  Love var fast beslutsam om att införskaffa lamporna ovanför spegeln medan Ida hade det Marrakech-inspirerade golvet högt på önskelistan. Dessa båda valen blev tillsammans med de neutralt vita väggarna en riktig fullträff!  För övrig hade de ingen speciell tanke när de påbörjade sitt skapande i resten av hemmet. ”Vi tar in det vi tycker om och då blir det oftast bra. Man har lärt sig vad som funkar med resten av grejorna” säger Ida.
Att kombinera två stilar till en vacker enhet är inte alltid det enklaste. Love gillar de naturliga färgerna som trä tillsammans med svart och vitt medan Ida har en tydlig förkärlek till klara färger. ”Ett hem utan färg är som ett liv utan humor” vurmar Ida med ett stort leende. Soffbordet ”Noguchi” designat av den japansk-amerikanska formgivaren Isamu Noguchi är deras gemensamma favorit i hemmet. För Idas del bultar hjärtat lite extra för den omklädda soffan i tyg från Joseph Frank. ”Den har hängt med enda sedan studenttiden!” säger Ida glatt. För Loves personliga smak är det hemmets alla bilder, målningar, planscher och fotografier som väger tyngst.  Och inte att förglömma; det nötta skåpet bakom soffan samt skivspelaren vid läshörnan.  Att böcker och musik är två märkbara intressen hos de båda bevisas via diverse välfyllda stringhyllor här och var. Även inredningsmagasinen breder ut sina tentakler på x-antal hyllmeter.
Inspirationen hittar de lite överallt såsom i magasin, butiker eller hemma hos vänner. Love, som arbetar på den populära restaurangen, Bastard, anser sig vara en aning arbetsskadad då han oftast tänker ur ett funktionellt perspektiv, så även när det gäller inredning. ”Gillar man att laga mat bör hemmet vara anpassat för ett bra kök. Gillar man att läsa böcker är det givet att hemmet ska ha gott om bokhyllor. Man ska gilla sina grejor, då tillför de automatiskt något i inredningen. En bra inredning tillåter både design och funktion, det ska inte vara motsägelser” menar Love.




Ett annat område som hemmet bokstavligt talat blomstrar av är alla väl omhändertagna blommor. I varje hörn frodas det av både gröna fräscha växter och färgglada snittblommor. ”Jag har alltid gillat blommor men inte riktigt lyckats hålla de vid liv tidigare. Det verkar som jag lyckats bättre med åldern!” avslutar Ida med ett gott skratt.
Text & bild: Malin Stoltz

Mer information & formell objektsbeskrivning finner ni på Våningen & Villans hemsida 


Konceptet bakom Selected Homes finns att läsa HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar